Diskusní fórum českých dráhařů nejen o železnici. ......................................................................... Registrací a zadáním osobních údajů souhlasíte s jejich zveřejněním. Údaje můžete kdykoli odstranit.
Výsledky měření útlumu mobilního signálu ve vozech ČD. A opět jedna perla z novinářského pera: Již 20dB útlum podle úřadu představuje stokrát nižší výkon signálu... Pan redaktor asi taky patří k těm, kteří jsou proti matice jako povinnému maturitnímu předmětu
Ale konkrétně nepery a decibely bych lidem "odjinud" moc nevyčítal. on si to člověk dost obtížně představuje - a navíc je známo, že, jak kdysi pravil jeden můj starý ostřílený kolega, "žádná ženská a mnohej chlap v životě nepochopí rozdíl mezi 'kolikrát' a 'o kolik'..." - a tohle je ještě mnohem horší
Pavel píše:Jedná se o pochopení podstaty dekadického logaritmu, ne?
To taky. Ale hned po tom se jedná o to, že některé fyzikální veličiny se měří v decibelech a ty decibely že jsou logaritmy. A to už je fyzika. To se v čisté matematice neučí.
„Tady je nějaký smrad, a dokud tady ten smrad bude, tak neodejdu,“ řekl tchoř.
Pavel píše:Výsledky měření útlumu mobilního signálu ve vozech ČD. A opět jedna perla z novinářského pera: Již 20dB útlum podle úřadu představuje stokrát nižší výkon signálu... Pan redaktor asi taky patří k těm, kteří jsou proti matice jako povinnému maturitnímu předmětu
Já bych to zjednodušil a konstatoval matematické bezvědomí.
Pavel píše:Jedná se o pochopení podstaty dekadického logaritmu, ne?
To taky. Ale hned po tom se jedná o to, že některé fyzikální veličiny se měří v decibelech a ty decibely že jsou logaritmy. A to už je fyzika. To se v čisté matematice neučí.
Ovšem ta definice ve fyzice je čistě matematická; fyzika jakožto věda používající část matematiky si přelezla přes hranici věd, aby na matematickém území definovala takto tu míru a ještě nepřešla přes hranici zpět.
Hungry Bear píše:No, já si skupiny tramvajemi ložených plošiňáků na "zadním" Smíchově pamatuju velmi dobře, jejich tahání ulicí po vlečce z fabriky taky.
Nebude problém s překládkou, tj.zdražením přepravy, na široké vozy v Čierné? Trolejbus se dá vytáhnout a přesunout po vlastní ose bez jeřábu
Možná existují, ale kdo je má, kolik stojí ... Pokud vím, náklady se v Čierne vždy překládaly. Jedné, na co si vzpomínám, byly sovětské cisternové ucelené soupravy s armádním palivem. U nich bylo zajímavé ještě to, že celá souprava byla spojena spřahadly východního typu a za lokomotivou byl plošiňák vybavený jak šroubovkami tak SA-3. Cisterny neměly rám, byly přímo spojeny s podvozky (typ diamond) třmenem, obepínajícím, celou cisternu.
Hungry Bear píše:No, já si skupiny tramvajemi ložených plošiňáků na "zadním" Smíchově pamatuju velmi dobře, jejich tahání ulicí po vlečce z fabriky taky.
Ano, ano... já taky, měl jsem v Košířích babičku. Jako hošík jsem se na to vždy těšil, vlak jede po ulici.
Taky je otázka, jestli je v cíli propojení železniční a tramvajové sítě. A taky jestli si odvoz zajišťuje kupující sám (obvykle kamiony mají UA značky). Pro ojetiny z Curychu postavili ve Vinnici extra překládkovou splítku, ale těch vozů bylo víc. A jestli tady jede každá tramvaj do jiného města ...
Pavel píše:Možná existují, ale kdo je má, kolik stojí ... Pokud vím, náklady se v Čierne vždy překládaly. Jedné, na co si vzpomínám, byly sovětské cisternové ucelené soupravy s armádním palivem. U nich bylo zajímavé ještě to, že celá souprava byla spojena spřahadly východního typu a za lokomotivou byl plošiňák vybavený jak šroubovkami tak SA-3. Cisterny neměly rám, byly přímo spojeny s podvozky (typ diamond) třmenem, obepínajícím, celou cisternu.
Jo. Několikrát jsem tyhle kotle viděl na vlečkový koleji ve Vlkavě (Čachovicích), kde se stáčely LPH pro posádku v Milovicích. V místě, kde je dneska ČOV bylo "dočasné" stáčiště.
Byli jsme před unií, budeme i po ní. Když vláda začne lidem zabavovat zbraně, vězte, že je budete zanedlouho potřebovat.